gewijzigd: 8 Juli 2020 
Nieuws
Over ons
Rubrieken
Lidmaatschap
Seizoen 2004-2005
IJspret
Historie
IJsbaan
Agenda Spijk
Terug naar Spijk aan de Linge

© Spijk aan de Linge
 
IJsvereniging Nooit-Gedacht : Rubrieken

Draaiavonden


##84 Wat kunnen we hier van zeggen? Elke vereniging heeft extra activiteiten om de kas wat te spekken. Onze draaiavonden waren, en zijn gelukkig altijd goedbezochte avonden met een goede sfeer en (al zeggen we het zelf) met veel mooie prijzen!

Elk jaar is het laatste zaterdag voor Kerst draaien geblazen. Uit oude notulen maken we op dat de eerste draaiavond is gehouden op 24 december 1953 met ‘een rad van avontuur om kerstbouten en koek te verdraaien’.

De inkooplijst voor de Draaiavond op 22 december 1979 zag er als volgt uit: 12 kalkoenen – 44 hanen van 7 à 8 pond – 5 hammen van 11 kg – 10 karbonaden – 10 rollades – 10 kleine taartjes – 4 grote taarten – 12 sneeuwsterren – 10 kg kippenpoten.

En ter vergelijking de lijst uit 2002: 10 halve varkens - 5 hammen - 13 hanen - 6 kalkoenen op schaal - 11 vleesschalen - 11 karbonades van 1 kg – 6 levensmiddelenpakketten – 14 kippenpoten – 14 rollades – 4 taarten – 8 krentenbroden – 4 hammetjes.

In de loop van de jaren hebben we de prijzen toch wel zien veranderen. In het oude dorpshuis was het lange tijd gewoonte om een zaal vol levende have te verloten. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1974. In het kleine zaaltje naast de grote zaal zat door het jaar heen eenmaal per week de kapper. Maar tijdens de draaivond werden er houtkrullen op de grond gestrooid en de kalkoenen en hanen naar binnen gebracht. Het toenmalige jongste bestuurslid vertelt hoe hij tussen de beesten werd gezet en opdracht kreeg om bijvoorbeeld een haan te pakken. Nou wilde dat niet altijd lukken, dus werd er gedraaid voor de prijs die hij wel wist te vangen. De haan of kalkoen ging vervolgens in een papieren of jutezak. Na afloop van de draaiavond vertrok iedereen naar het naastgelegen café en aan de bar wilde de gewonnen prijs nog wel een ’n paar keer van eigenaar veranderen. Nu zijn alle vleesprijzen ‘panklaar verpakt’ en of de winnaars daarmee nog handelen…..?

Het draaien gaat met een rad dat al zo'n 60 jaar oud is.